31 december 2011     Winter gaat langzaam over in kwakkelweer.
Uniek fotomateriaal uit de Reeuwijkse vogelwereld

Laatste nieuws:
Plas Broekvelden (surfplas) en de polder Stein zijn door Staatssecretaris Henk Bleeker (Ministerie Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) nu definitief aangewezen als NATURA2000 gebied. Met de aanwijzing is nu duidelijk geworden hoe de twee gebieden begrensd zijn en welke kwetsbare natuur duurzaam beschermd zal worden.

De laatste dagen van december 2010 waren van die kwakkeldagen. Het vroor s' nachts licht en overdag dooide het een paar graden. Toch laat de sneeuw zich niet zo maar verjagen. De wegen zijn inmiddels weer schoon en goed berijdbaar maar er ligt nog steeds veel sneeuw. Gelukkig zijn in veel polders de graslanden weer aardig groen dus kunnen de graseters onder de vogels weer bij hun voedsel. De voorspellingen voor de komende dagen zijn lichte dooi in het westen maar erg hard gaat het niet. Voor vandaag (30 december 2010) was voorspeld dat het licht zou dooien. Dikke mist en zonnig weer wisselden elkaar af maar de temperatuur kwam niet boven het vriespunt uit. Alles bij elkaar was het een koud fietstochtje naar de Reeuwijkse Plassen. Ik was overigens niet de enige vogelaar langs de surfplas. Het was druk met vogelfotografen. Allemaal even enthousiast en uiteraard werden (interessante) vogelwaarnemingen uitgewisseld met elkaar.

Het is inmiddels 5 januari 2011. Het dooit al een paar dagen en de verwachting voor de komende dagen is veel regen en een temperatuur tussen de 5 en 10 graden boven nul. Duizenden echte winterganzen van de soorten kolgans en brandgans zijn weer terug gekeerd in de Reeuwijkse polders en de plas Broekvelden wordt ook weer bevolkt door tienduizenden smienten. 
10 Januari 2011 was de sneeuw zo goed als verdwenen. Alleen de plekken waar veel sneeuw terecht was gekomen door verstuiving zoals sloten en slootkanten waren nog wit. De graslanden waren al weer geheel groen.

        
Polder Reeuwijk op 9 januari 2011. De graslanden alweer volledig groen. Hier en daar lagen nog steeds 
de overgebleven bergen sneeuw in sloten en slootkanten ontstaan door verstuiving.

4 Januari 2011 waren al ruim 3000 brandganzen teruggekeerd in polders rond de Reeuwijkse Plassen
omdat ze weer sneeuwvrij waren.

 


       
Het dooide eind december 2010 wel maar erg hard ging het niet. Door de dooi ontstond wel een mooi grillig minilandschap.
Op de linkerfoto de plas Broekvelden op de achtergrond.

 Twee boomkruipers aan de stam van een zwarte els op de Kooidijk waarvan er een kon worden gefotografeerd. 
Boomkruipers kunnen alleen omhoog kruipen terwijl boomklevers zowel omhoog als naar beneden kruipen.

 

Krakeenden (in tegenstelling tot smienten) met de vorst/sneeuw niet vertrokken van plas Broekvelden


Foto gemaakt met de standaardlens LUMIX Panasonic ingezoomd op 10x optische zoom.

Nog steeds verblijven er gemiddeld zo'n 1000 tot 1200 krakeenden op plas Broekvelden. In tegenstelling tot de smienten zijn de "krakken" wel op de plas gebleven. Ze concentreren zich vooral op de restanten van de eilanden die niet zijn weggespoeld en op overgebleven paaltjes van de door het water verzwolgen eilandjes. Op deze manier hebben de paaltjes in ieder geval nog een functie zullen we maar denken. Ook krakeenden zijn graseters. Gisteren 29 december 2010 kwam om 10.15 uur een groep van ca. 500 exemplaren vanuit een van de aangrenzende terugvliegen naar de plas. Ze hadden hun buik vol gevreten met gras maar vinden het blijkbaar toch veiliger om de dag op de surfplas door te brengen.


Foto gemaakt met telelens CANON 300 mm F/4 met als body CANON 40D.

Groepje krakeenden in ruste op paaltjes van een weggespoeld eilandje. Op de paaltjes liggen nog steeds de restanten 
van het doek van de geotubes waarmee de eilanden een paar jaar geleden zijn gemaakt.  

 

Geoorde fuut en kuifduiker

Twee foto's van fuutachtigen gemaakt op de plas Broekvelden op 28  resp. 30 december 2010. Boven een geoorde fuut in winterkleed
en onder een kuifduiker in winterkleed.

Kuifduiker op een vrijwel rimpelloze plas. Mooi spiegelbeeld.

Kuifduiker vangt rivierdonderpad

Kuifduiker in winterkleed met een visje, een rivierdonderpad. Deze kuifduiker was vlak onder de oever aan het jagen in water van maar een halve tot een meter diep. Op de bodem is veel Belgische steen gestort ter bescherming van de oevers. Tussen die keien (het specifieke biotoop voor deze vissoort), leven blijkbaar nogal wat rivierdonderpadden, een zeldzaam visje wat in Nederland een beschermde status heeft. De kuifduiker wist er wel raad mee. Ik heb hem of haar verschillende visjes zien vangen. Baars, (schele) pos en dus ook de rivierdonderpad.

 Eindelijk was op 28 december 2010 een roerdomp (zichtbaar) aanwezig op plas Broekvelden.
Hier vliegt de vogel over de plas.

De vliegende roerdomp nog wat verder ingezoomd. Foto's gemaakt onder beroerde weersomstandigheden.
Tussen het riet door gefotografeerd. 

 Her en der liggen afgekloven restanten van vogels. Alleen al rond de surfplas heb ik ongeveer 20 dode vnl. grauwe ganzen zien liggen. 
Ze vormen weer voedsel voor andere dieren. Onder het motto van: de een zijn dood is de ander zijn brood.

 

Hongerige waterral vreet aan dode eend

Waterral tussen de sneeuwVan waterrallen is bekend dat ze bij winterse omstandigheden ook aas eten van dode vogels en vissen.

Ook een 1e jaars waterhoen kwam kijken en liet zich eveneens de dode eend goed smaken

Gebroederlijk staan het waterhoen en waterral naast elkaar en pikken het eetbare vlees van de botten af.

Wilt U meer lezen over de winter in de maand december 2010-2011:  klik hier

homepage

nieuwste vertellingen fotoboek landschappen zoeken foto's zoeken op trefwoorden auteur
natuur & landschap Reeuwijkse Plassen weidevogels cultuurhistorie jeugdverhalen