17 April 2011  Over streekproducten en volop voorjaar  in het Groene HartWilde eend in close up met een kuikenPaartje krakeendenDreigende nijlgans

 


van bodem tot bord    
Boek over streekproducten uit het Groene Hart

Het was  een feestelijk gebeuren afgelopen woensdag 13 april op het Fort Wierickerschans. Het eerste exemplaar van het boek van bodem tot bord werd aangeboden aan voormalig minister van Landbouw, Natuur en Visserij Gerda Verburg. Na het presentatiedeel bestond de mogelijkheid om met diverse Groene Hart gerechten kennis te maken.

Dit smaakvolle boek neemt u mee naar het Groene Hart, waar Holland nog echt Holland is. Het hele jaar door worden hier overheerlijke producten geproduceerd. De weg van bodem tot bord wordt gevolgd, fraai in beeld gebracht met verhalen over landschap, natuur en de streekfiguren erachter. Streekproducten uit het Groene Hart worden op een pakkende wijze verwoord en verbeeld. Het ritme van de seizoenen staat daarbij centraal. Veel aandacht voor cultuurhistorische achtergronden. Met honderden mooie foto's.

Aan het boek is twee jaar lang gewerkt. Meer dan 50 ambachtelijke bedrijven zijn bezocht, met producten uiteenlopend  van brood, zuivel, kaas, bier, vis, groente, fruit tot wijn en vlees. De auteurs Pim Steenbergen, Jaap van Dort en Hans Ringers trokken het Groene Hart in om verhalen op te tekenen van markante streekbewoners en initiatiefrijke ondernemers. Locale producenten geven uitleg over hun werkwijze, hun passie en het leven met de natuur. Koks uit het Groene Hart bereiden een gerecht met de streekproducten en geven hun receptuur prijs.

Wilt U een exemplaar van dit prachtige boek bestellen? Dat kan via
www.struinenenvorsen.nl


Gerda Verburg en rechts de drie auteurs


Groene Hart brood


       
Links: vers gevangen amerikaanse rivierkreeften uit de polder Bloemendaal bij Waddinxveen.
Rechts: de kreeften geserveerd als streekproduct.Groene Hart biertjes van restaurant brouwerij de Molen uit Bodegraven.

Om het geheel nog meer sfeer te geven waren verschillende streekfiguren/beroepen aanwezig met oude ambachten.

Kees Verkaik heeft een passie en dat is het maken van lokeenden 
voor het oude (Reeuwijkse) jachtbedrijf.


Mandenvlechter aan het werk

 Blauwe reiger in spiegelbeeldClose up waterhoenJonge wilde eenden

 


            

Het heeft even geduurd maar nu bloeit dan toch de keizerskroon bij mij in de tuin. Vier jaar geleden kreeg ik een bol maar tot vorig jaar kwam de plant niet verder dan een vegetatief stadium. Maar nu staat de plant prachtig met bloemen. Maar liefst 90 centimeter hoog is de plant.

 


Het stikt momenteel van de grauwe ganzen met kuikens op en rond de Reeuwijkse Plassen. Dit paartje bont gekleurde ganzen liep rond met kuikens van een grauwe ganzenpaar. Naar ik vermoed hebben de ganzen een nest met eieren van grauwe ganzen ingepikt en uitgebroed. Op de foto boven het vrouwtje met gras vretende kuikens.

De mannelijke (gent)gans houdt de boel goed in de gaten.

 

 


We missen nog een vierde man om te kunnen klaverjassen. 
Sportduikers op de Plas Broekvelden in Reeuwijk.

 

Geen blauwborsten in het Reeuwijkse Plassengebied

De prachtige blauwborst ontbreekt jammer genoeg in het Reeuwijkse Plassengebied als broedvogel terwijl je de soort hier toch echt zou kunnen verwachten. Deze zomervogel heeft al genoeg aan kleine moerasgebiedjes met wat verspreid staande struiken maar het moet wel voldoende rustig zijn. En rust is juist de factor waar het in het Reeuwijkse Plassengebied steeds meer aan begint te ontbreken. Ook in de recent nieuw aangelegde moerasstroken langs de Elfhoevenplas en langs de Korsschendijk heb ik tot op heden geen blauwborst kunnen ontdekken. Tot nu toe heeft de blauwborst ongeveer 6 7 jaar geleden een paar keer gebroed in een moerasstrook langs plas Broekvelden.

 

    

     

Het is bijna zover. De scholeksters schieten al aardig op met het gaan nestelen op een knotwilg. Links staan beide exemplaren op de uitkijk. Er is al territoriumgedrag. Langs vliegende zwarte kraaien en eksters worden verjaagd. Op de rechterfoto is een van de scholekster druk bezig met strootjes/takjes te rangschikken voor het nest.


Krooneend woerd in spiegelbeeld zwemmend


Mannetjes merel op een tak van uitlopende zwarte els


Fitissen zingen weer volop. Het herkennen van deze soort als ze niet zingen is moeilijk. Ze zijn gemakkelijk 
te verwarren met de tjif-tjaf. 

Zwartkoppen zingen weer volop. Zo ook dit mannetje in het recreatiegebied de Reeuwijkse Hout.


De inmiddels bij vele recreanten bekend zijnde roodwangschildpad van de Lecksdijk in Reeuwijk is al weer 
een paar weken ontwaakt.

 Wilde eend tussen de kievitsbloemen op zoek naar voedsel

Wilde eend tussen de dotterbloemen

Een ouderwets beeld van een oever van een graslandperceel geelgekleurd van de dotters. Op de voorgrond twee bergeenden.
Er broeden steeds meer bergeenden in het Groene Hart rond de Reeuwijkse Plassen.

 Jonge grauwe ganzen uitrustendGrauwe gans met kuikensZich zelf wassende grauwe gans

homepage

nieuwste vertellingen fotoboek landschappen zoeken foto's zoeken op trefwoorden auteur
natuur & landschap Reeuwijkse Plassen weidevogels cultuurhistorie jeugdverhalen