17e eeuwse zeewezens op tegels gemaakt in Gent (BelgiŽ)

Van sommige zeewezens op tegels is de afbeelding  soms prachtig uitgevoerd. Zo ook de voorstellingen op onderstaande  tegels gemaakt omstreeks het einde van de 17e eeuw. Bekend zijn de veelvuldig in Nederland vervaardigde tegels met zeewezens waarop beschilderingen zijn uitgevoerd van tritons, neptunesfiguren, sirenes, realistische zeedieren, fantasiezeedieren, meermannen en meermeerminnen. Het is bijna teveel om op te noemen wat er aan voorstellingen is vervaardigd.De op deze pagina afgebeelde tegels hebben als bijzonderheid, dat we een sterk vermoeden hebben dat ze in Gent in BelgiŽ gemaakt zijn. Een aantal jaren geleden ontmoette  ik op een rommel-antiekmarkt  in Utrecht een antiekhandelaar afkomstig uit Gent BelgiŽ die een aantal steentgens te koop had van de hierboven afgebeelde tegels. Het ging om een serie tegels, allemaal van hetzelfde type, beschilderd met zeewezens, meermannen en zeedieren. De tegels zijn wellicht gemaakt in de aardewerkmanufactuur van Pieter Stockholm, die in Gent actief was van 1654 tot 1675. Op de tegels hierboven op de bovenste rij zijn te zien twee (soldaat)meermannen en een paardachtig zeewezen getooid met een hertengewei. Op de onderste rij twee verschillende uiterst fraai afgebeelde paardzeewezens met in het midden vrouwe Fortuna op een wereldbol.


                

        

          
    

                

  

  

     Aanvullend  nog een aantal voorstellingen van Gentse tegels die mij recentelijk door trouwe lezers werden toegezonden.


 

  "Gentse"tegels hebben veelal een afwijkende hoekvulling. Ossenkopachtig maar iets anders uigevoerd dan de bekende ossenkopjes. Maar er zijn er ook die zijn geschilderd met de normale ossenkop. Onderstaand zijn drie exemplaren afgebeeld met de twee verschillende typen ossenkopjes, vrouw met bloem, man met knots en zeehaan.

 

Vrouwelijk zeewezen met een bloem in de hand.

    

  
Mannelijk zeewezen met knots in de hand.   
     

 
Drie prachtige zeewezens vrijwel identiek in de vorm van een zeehaan allen met 
de kenmerkende hoekvulling van een soort ossenkopjes.

    


Deze tegel met zeehaan heeft exact dezelfde afbeelding als de drie exemplaren links, maar de hoekvulling betreft gewone ossenkoppen.

 


 
Mannelijk zeewezen pijprokend.Nog een "Gentse"tegel met een mooi geschilderd zeewezen met vleugels.


Mannelijk zeewezen lezend in boek.

startpagina

vertellingen antieke tegels fotoboek antieke tegels vertellingen kleipijpen fotoboek kleipijpen auteur