18e eeuwse pilaster- en randtegels met de voorstelling van cherubijntjes

Op pilaster- en randtegels uit de 18e eeuw staan veelvuldig engeltjes afgebeeld. Er worden verschillende namen gebruikt voor het benoemen van de engeltjes. Een paar ervan zijn amors, cupido's, putto's en cherubijntjes.


De afbeelding van cherubijntjes op een 18e eeuwse pilastertegel.

Deze tegel is ooit onderdeel geweest van een verticale pilaster bestaande uit 13 tegels hoogte. Meestal bestond een pilaster uit een serie van twee, met 13 linker en 13 rechtertegels. De voorstellingen op de linker en rechter pilaster zijn precies gelijk, maar wel in spiegelbeeld geschilderd.

Datering: 
18e eeuw
Productieplaats:
onbekend
Tegelformaat:
13,1 x 13,1 cm
Tegeldikte:
1,1 cm
Herkomst:
Uit de handel
Collectie:
particuliere verzameling

Een amor, ook wel cupido genoemd, is afkomstig uit de Romeinse mythologie als hulp van de God van de liefde. Meestal afgebeeld als een naakte jongeman met vleugeltjes en pijl en boog. Volgens de legende schiet hij pijlen in harten van mensen en goden om deze op die manier verliefd te doen raken.

Een putto (meervoud is putto's), is afkomstig uit de beeldhouw/schilderkunst. Het is een kinderfiguur, mollig, naakt en zonder vleugels.   Ze zijn vooral in de renaissance- en baroktijd toegepast. Het woord putto is van oorsprong Italiaans en werd gebruikt als scheldnaam voor een kleine jongen.  Hebben de mollige, naakte kinderfiguren kleine vleugeltjes dan worden ze cherubijntjes genoemd. Onderstaand zijn verschillende tegels afgebeeld, allemaal met de voorstelling van cherubijntjes.

Onderdeel van een verticale pilaster, waarvan de tegels een breedte hebben van 20 cm. met een leuke voorstelling van een engel (cherubijntje) gezeten tussen bloemen. 

De tegels hebben onderdeel uitgemaakt van een dubbele pilaster, ieder bestaande uit 13 tegels hoog die geplaatst waren aan weerszijde van de schouw in een boerderij in de omgeving van Driebruggen in de Provincie Utrecht. 

Bij de sloop van de boerderij zijn volgens zeggen door de vroegere bewoners maar een paar tegels gespaard gebleven, waaronder dit 2-tal.


 

Onderstaand staan nog meer tegels afgebeeld, 7 pilastertegels en 4 randtegels met de voorstellingen van cherubijntjes


Datering: 
18e eeuw
Productieplaats:
Tegelformaat:
20 cm x 13,4 cm
Tegeldikte:
1 cm
Herkomst:
uit boerderij bij Driebruggen
Collectie:
particuliere verzameling


startpagina

vertellingen antieke tegels fotoboek antieke tegels vertellingen kleipijpen fotoboek kleipijpen auteur