11  november 2011     Vijf unieke tegeltableaux met schepen van de plateel- en aardewerkfabriek 
De Distel te AmsterdamTegeltableau met de voorstelling van een soort van Viking-schip. De tegeltjes hebben een maat van 7,5 cm x 7,5 cm.

Dit uiterst interessante bericht kwam bij mij binnen via de email.

"Toevallig kwam ik gisteren op uw website terecht en wat ik zag vond ik mooi en leerzaam. Naar aanleiding van de pagina’s over antieke tegels het volgende. In het trappenhuis van het kantoorgebouw in Amsterdam waar Rigo gehuisvest is, daterend van rond 1916, bevinden zich drie mooie tegeltableaus van De Distel. Op het ene staat een Oostindiėvaarder met volle zeilen, op een andere een soort fantasie Viking-schip met zeil, grote wimpel en vier roeiers. De afmetingen van twee van de drie tableaus zijn ongeveer 90 x 75 cm. Ik heb geen idee of deze tableaus ergens gepubliceerd of geregistreerd zijn. Het kantoorgebouw aan het IJ in Amsterdam was oorspronkelijk gebouwd en ingericht voor een scheepsbevrachtingsbedrijf (cargadoor), vandaar de keuze voor maritieme onderwerpen. Maar dit bedrijf is al zo’n twintig jaar geleden verhuisd naar het westelijk havengebied. Bijgevoegd foto's van de Oostindiėvaarder,  het Fantasieschip en de zeewezens die aangebracht zijn in het trappenhuis van De Ruyterkade 139".Tegeltableau met de voorstelling van een VOC-schip. De tegeltjes hebben een maat van 7,5 cm x 7,5 cm.
In hetzelfde trappenhuis bevindt zich op de derde wand nog een kleiner tegeltableau van De Distel, voorstellend een zeemeermin en zeemeerman die het wapen van Amsterdam vasthouden. De afmeting van dit tegeltableau is ongeveer 75 cm x 45 cm.


        

Nog een 2-tal wat kleinere tegeltableaus van De Distel in het kantoorpand De Ruyterkade 139 te Amsterdam. De afmetingen van deze tegeltableaus zijn ongeveer 30 cm x 30 cm. Het linker tegeltableau laat een voorstelling zien van een soort van Viking-schip. Op het rechtertableau de voorstelling van een stoomschip. De twee tableaus zijn aangebracht in een zijruimte welke thans als keukentje is ingericht.

startpagina

vertellingen antieke tegels fotoboek antieke tegels vertellingen kleipijpen fotoboek kleipijpen auteur