Uniek tegeltableau gemaakt door de Plateelbakkerij Zuid-Holland te Gouda 
met verschillende takken van sport.

Dat de Plateelbakkerij Zuid-Holland prachtige tegeltableaus heeft gemaakt weten we o.a. door de winkelinterieurs van de Gruyter winkels. In het tijdperk van de grootgrutter De Gruyter waren de wanden van deze kruidenierwinkels bekleed met prachtige tegeltableaus gemaakt door de Zuid-Holland.  Maar er werden veel meer tableaus vervaardigd waaronder het hieronder afgebeelde exemplaar met het bijzondere thema Sport. Vervaardigd bij het afscheid van de voorzitter van de Marine Sport Vereniging "Zeemaght" in het jaar 1933. Tegeltableau bestaand uit 9 tegels, formaat 15 x 15 cm, in 1933 gemaakt ter ere van het afscheid van Th. P. Stam, 
voorzitter van de Marine Sport Vereniging 'Zeemacht' te Den Helder.kogelstoten


Hoogspringendiscuswerpen


WorstelenHandgeschilderde tekst.


Boksen


Schermer links onder op tableauHandgeschilderde tekst over de ledengroei tussen 1917 en 1933. Met de voorstelling van een zeilschip en een kruiser.Schermer rechts onder op tableau

De MSV (Marine Sport Vereniging) Zeemacht is een vereniging die in de eerste wereldoorlog werd opgericht en wel op 1 januari 1917. De aanleiding tot de oprichting was het feit dat in het jaar 1916 door een groep marineschepelingen werd deelgenomen aan atletiekwedstrijden voor zee- en landmacht in het toenmalige stadion te Amsterdam. De wedstrijden leverden de marinedeelnemers enige successen op en de behoefte ontstond om middels het oprichten van een vereniging de krachten te bundelen om nog betere resultaten te behalen. In de loop der jaren ontstond zo een vereniging met ruim 17 verschillende takken van sport waarvan er verschillende staan afgebeeld op het tableau. De geschiedenis van MSV Zeemacht kent verschillende successen op Nationaal en Internationaal niveau. Ook enige Olympische medaille winnaars in het verre verleden kwamen uit deze vereniging voort. Op 28 maart 1969 werd een eigen sporthal ‘De Brug’ geopend, waarmee Zeemacht in die dagen de enige vereniging was met een eigen sporthal, een unicum. Mochten in die periode alleen marinemensen met hun gezinsleden lid worden van Zeemacht, in de hierop volgende jaren werd het een open vereniging, wat gesymboliseerd werd door de naamgeving van de sporthal: ‘De Brug’ (het slaan van een brug tussen het marinepersoneel en de burgerij).

Thans telt Zeemacht ruim 1500 leden, verdeeld over 15 verschillende takken van sport.Signatuur van de Koninklijke Plazuid Gouda Holland met het bekende (Joodse) poortje. 
Jammer genoeg geen signatuur van ontwerper of tegelschilder.Achterzijde van het tableau met de genummerde tegels in een houten raamwerk geplaatst.

  
Gebruikt zijn MOSA tegels met een maat van 15 x 15 cm

startpagina

vertellingen antieke tegels fotoboek antieke tegels vertellingen kleipijpen fotoboek kleipijpen auteur