5 augustus 2012    Ringslangen in het Reeuwijkse Plassengebied

Voorjaar/zomer 2012
Nog maar weinig ringslangen gezien dit voorjaar en zomer (2012) in het Reeuwijkse Plassengebied. Een doodgereden exemplaar en twee keer zonnende exemplaren die bij mijn benadering er razendsnel vandoor gingen. Wel is interessant dat ik van diverse mensen gehoord heb dat er ook steeds meer ringslangen gezien worden in poldergebieden buiten het plassengebied. Men meldde mij onder meer ringslangen waargenomen te hebben in de polder Bloemendaal bij Waddinxveen, polders Stein en Oukoop en de polder Langeweide nabij Driebruggen.Zwemmend over een open wateroppervlakte . Regelmatig komt de spleettong naar buiten. Deze spleettong werkt als een reukorgaan.

 

Voorjaar 2010
Heb dit voorjaar in en rond het Reeuwijkse Plassengebied al weer diverse ringslangen gezien. Sommige ringslangen zwemmend, sommige exemplaren zonnend langs oevers. Een waarneming uit het voorjaar van 2009 is mij bijgebleven. Zat koffie te drinken met vrienden op hun (natuurvriendelijke) terras wat grenst aan een van de mooiste (natuur)plassen, plas Ravensberg. Regelmatig zwemmen ringslangen voorbij langs dit terras. Ook nu kwam er een wat kleiner exemplaar ringslang op wat grotere afstand langs zwemmen. Plotsklaps duikt er uit het niets een zilvermeeuw op die met een paar snelle vleugelslagen de ringslang uit het water oppakt en er mee in de verte verdwijnt. We hadden dit nooit eerder waargenomen. Bekend is dat blauwe reigers ringslangen op hun menu hebben staan maar zilvermeeuwen. Voor ons een absoluut nieuwe ervaring.
Maar ondanks het genoemde voorval staat de Reeuwijkse ringslangpopulatie er prima voor.  De populatie breidt zich zelfs steeds verder uit. Sprak pas een natuurliefhebber die in het poldergebied vlak bij Driebruggen woont. Zelfs daar wordt al zo af en toe een ringslang gezien. Ook langs de Twaalfmorgen in en bij het polderreservaat van Staatsbosbeheer worden steeds meer ringslangen gezien. De meeste bewoners van het Reeuwijkse Plassengebied hebben inmiddels door dat deze slang niet giftig en absoluut onschuldig is. De soort wordt steeds meer geaccepteerd en men krijgt steeds meer lol in de aanwezigheid ervan.

Ringslangen stellen het niet echt op prijs als je ze te dicht benaderd. Bij benadering verdwijnen ze zo snel ze kunnen. Afgelopen week zat ik op een rustig plekje zwarte sterns en dwergmeeuwen te observeren die tijdelijk in het Reeuwijkse Plassengebied verbleven om er op krachten te komen op hun lange trektocht naar Noordelijk Europa. Ik had hem (of haar) al een tijdje in de gaten. Een zonnende ringslang. Op maar drie meter afstand van mij. Na ongeveer drie kwartier zonnen werd het tijd om te gaan bewegen. Op het gemakje zwom de ringslang langs de oever pal voor mijn neus. Omdat ik roerloos bleef zitten had de ringslang mij niet in de gaten en kon ik met de hulp van mijn 300 mm telelens op voldoende afstand blijven om foto's te maken. De ringslang was druk op zoek naar potentiŽle prooien. Een fotoserie van zo'n 100 foto's kon worden gemaakt. Ik laat U de mooiste foto's zien.

Meer informatie over ringslangen uit het Reeuwijkse Plassengebied kunt U vinden door te klikken op:
ringslangenRingslang liggend langs de oever in ondiep water. Alleen het kopje boven water om te ademen.

Nog een foto van de ringslang grotendeels onder water. Een ringslang van ongeveer 80 cm lang.De ringslang blijft uiterst alert en houdt de omgeving goed in de smiezen
    
Behoedzaam en uiterst traag verkent de ringslang de omgeving op de aanwezigheid van mogelijke prooien.Alleen het kopje boven water. Liggend tussen de opgroeiende riethalmen. Wat gaat de ringslang mooi op in zijn natuurlijke omgeving. Valt amper op.Wel een half uur lang lag de ringslang tussen de moerasvegetatie met opgeheven kop stil loerend naar een prooi.

homepage

nieuwste vertellingen fotoboek landschappen zoeken foto's zoeken op trefwoorden auteur
natuur & landschap Reeuwijkse Plassen weidevogels cultuurhistorie jeugdverhalen