EEN BIJZONDERE 19e EEUWSE GOUDSE ORANJEPIJPKroon met de Hollandsche Leeuw

Voorstelling van een 19e eeuwse Oranjepijp gemaakt door P.J. van der Want. Op twee linten de teksten: KONING IN ORANIE HOUD STAND TER EERE VAN NEDERLAND. Aan de voorzijde van de kop het Goudse stadwapen met de naam Gouda eronder. En verder het wapen de Leeuw van Holland met een kroon erboven.wapen van Gouda


hielmerk AVB
pijpenmaker P.J. van der Want


boven het lint een kroon met W

De in deze vertelling afgebeelde kleipijp heeft als pijpenmal nog een eerder leven gekend. In de eerste kwart van de 19e eeuw is door de Goudse pijpenmaker Adrianus Van der Want een fraai gedecoreerde pijp uitgebracht ter ere van Willem I.  Koning Willem I keurde in 1814 een bepaald Reglement goed waardoor de oude gildengebruiken in de pijpenindustrie weer konden hersteld, die ten tijde van Napoleon waren afgeschaft.  De kleipijp is in de 2e helft van de 19e eeuw aangepast waarbij door een vormgraveur  onder meer het portret van Willem I is veranderd naar Willem III.  Ook toen werd de pijpenmal nog steeds gebruikt door het pijpenbedrijf  P.J. van der Want.


boven het lint een kroon met S wat samen de gekroonde WS vormt, ook een merk van P.J. van der Wantafbeelding van Sofia, prinses van Württemberg.


afbeelding Willem III in ovaal

startpagina

vertellingen kleipijpen fotoboek kleipijpen vertellingen antieke tegels fotoboek antieke tegels auteur