Zeskantige Goudse 18e eeuwse pijpenkop met de voorstelling van soldaten 

De hond uitlaten en dan een pijpenkop zien liggen boven op een molshoop is wat je in Gouda zo maar kan overkomen. Meestal gaat het om  kopjes die niet bewerkt zijn, met alleen een hielmerkje, waaraan je kunt zien wie de maker ervan is geweest. Maar soms met fraaie bewerkingen op de pijp, en dat was met dit exemplaar ook het geval. Deze pijpenkop is wel heel fraai  bewerkt met aan zes kanten voorstellingen van soldaten. Zo vind je ze niet elke dag, en speciaal voor de verzamelaars van kleipijpen, ook niet in Gouda dus.


De pijpenkop draagt het hielmerk de meermin. Bij het uitzoeken naar de maker van de pijp bleken meerdere pijpenmakers in de tweede helft van de 18e eeuw het merk de meermin  in eigendom te hebben.
                                               Claris Boudewijn           1747 - 1779
                                               Jacob Claris                    1722 - 1770
                                               Hendrik Sijpesteijn        1733 - 1782
                                               Jan Souffreu                   1732 - 1782
                                               Pieter Versluys               1768 - 1819

In principe zouden dus vijf pijpenmakers de kleipijp gemaakt kunnen hebben, er vanuit gaande, dat de pijp in de tweede helft van de 18e eeuw is vervaardigd. In de directe omgeving waar de pijpenkop is gevonden waren al meer pijpvondsten gedaan. Bij het bestuderen van dat materiaal viel het op, dat verschillende pijpenkoppen het merk P hadden.  Dat merk was ook bij Jan Souffreu in gebruik zodat het voor mij aannemelijk werd, dat deze pijpenkop ook door Jan Souffreu gemaakt zal zijn.

De pijpenkop heeft als hielmerk de meermin.

De vermoedelijke maker van de pijp is Jan Souffreu geweest.

Dat wordt gebaseerd door de vondst van andere pijpenkoppen in de directe omgeving met het merk P, dat ook in gebruik was bij Souffreu.startpagina

vertellingen kleipijpen fotoboek kleipijpen vertellingen antieke tegels fotoboek antieke tegels auteur