Drie 19e eeuwse Goudse Oranjepijpen 
met de afbeeldingen van
WILLEM I en WILLEM III

Goudse pijpenmakers hebben in de 19e eeuw grote aantallen kleipijpen vervaardigd ter ere van het Koninklijk huis in de periode dat Koning Willem I en Willem III regeerden.  Deze pijpen staan bij verzamelaars bekend als Oranjepijpjes. Dit  type pijp was bij het grote publiek ook erg gewild. De meeste herdenkingspijpen met voorstellingen erop van Willem I en/of Willem III zijn niet gemerkt en dat maakt het moeilijk om zo'n pijp toe te schrijven aan een bepaalde pijpenmaker. Totdat er onverwachts een paar pijpenkoppen boven 'Gouds' water kwamen waarop een hielmerk staat geplaatst. 


Drie kleipijpen uitgebracht ter ere van de 50 jarige jubileumperiode 1813-1863 waarin de Koningen Willem I en  Willem III regeerden.

  
Links Oranjepijp met Willem I in een ovaal geplaatst met eronder het jaartal 1813
Rechts dezelfde Oranjepijp met aan de andere zijde Willem III in een ovaal geplaatst 
met eronder het jaartal 1863

         
De pijpenkop heeft als bijmerk het Goudse stadswapen en op de hiel staat geplaatst de gekroonde 52. Deze pijp moet gemaakt zijn door Jan de Gidts die het merk tussen 1845-1881 in zijn bezit had.

Rechts staat exact dezelfde pijpenkop afgebeeld als hierboven, ook gemaakt door Jan de Gidts, maar deze kleipijp is via een fabricageproces gebruind om de pijp een andere uitstraling te geven. 


Een andere variant met wederom Willem I in een ovaal geplaatst. Op een slinger boven het ovaal de tekst ORANJE BOVEN rondom de pijp. Aan de andere zijde van de pijp in een ovaal het jaartal 1863 met eronder het stadswapen van Amsterdam en nog een ander wapen. Op de steel staat een deel van een  tekst: JUBELJAAR en ORANJE.

Links wat meer gedetailleerd het jaartal 1863 en het stadswapen van Amsterdam. Rechts een wapen met aan de bovenkant vier leeuwtjes. Het graveerwerk is matig uitgevoerd. De 8 van het jaartal 1863 lijkt meer op een 4. Foto rechts de afbeelding van een zeilschip en de tekst AANKOMST 1813. De maker van de pijp is onbekend.

Meer Goudse Oranjepijpen kunt U zien door te klikken op Willem van Oranje