19e eeuws miniatuurpijpje met het Goudse stadswapen eropTer vergelijking. 18e eeuwse (Gorkumse) pijpenkop en een paar Goudse miniatuurpijpjes waaronder het pijpje 
met de voorstelling van het Goudse stadswapen.

Miniatuurpijpjes werden in Gouda vooral gemaakt voor de toeristenindustrie. Ze werden gemaakt om te plaatsen in een miniatuurpijpenrekje. De Goudse plateel- en pijpenfabrieken produceerden grote aantal pijpenrekjes waarin dan 6 of 8 miniatuurkleipijpjes werden geplaatst. Goedewaagen, Zenith, Regina en ook de beroemde plateelfabriek Zuid-Holland vervaardigden dit soort miniatuurpijpenrekjes, in de eerste helft van de 20e eeuw was dat vooral handschilderwerk. Later werd ook de zeefdruktechniek(plakplaatjes of transfertechniek) toegepast bij het maken van deze  kleipijpenrekjes.


minatuurpijpenrekjes handgeschilderd.
Midden 20e eeuw.Links: Productie Zenith (P.J. van der Want)
omstreeks 1930-1950
Rechts: De Jong omstreeks 1960.


Achterzijde miniatuurpijpenrekje:
De Jong Gouda
omstreeks 1960.


Achterzijde miniatuurpijpenrekje:
Zenith Gouda.
Is P.J. van der Want
omstreeks 1930-1950.Setje miniatuurpijpjes zoals ze verkocht werden in een doosje

Lag het accent van de productie van miniatuurpijpjes vooral in de eerste helft van de 20e eeuw, ook in de 19e eeuw werden ze al geproduceerd. Het hieronder afgebeelde kleipijpje betreft een miniatuurpijpje waarop de voorstelling staat van het Goudse stadswapen geflankeerd door leeuwen. Gevonden in de polder  Achterwillens te Gouda in een geconcentreerde 19e eeuwse stortplaats van kleipijpenafval afkomstig van de Goudse Fabrieken van P. Goedewaagen en P.J. van der Want.

       
19e eeuws miniatuurpijpje met het stadswapen van Gouda geflankeerd
door leeuwen. Maker: onbekend.

startpagina

vertellingen kleipijpen fotoboek kleipijpen vertellingen antieke tegels fotoboek antieke tegels auteur