28 Oktober 2010 Een groep pestvogels strijkt neer in Gouda

Pestvogels bezoeken West-Europa zeer onregelmatig. In sommige jaren worden ze in het najaar en 's winters nauwelijks gezien, terwijl in andere jaren er van ware invasies kan worden gesproken. Ze verschijnen gewoonlijk eind oktober- begin november en blijven dan hier de struiken met rode bessen bevolken totdat deze zijn opgesoupeerd. De laatste Pestvogels worden meestal in maart gezien. 
De laatste jaren verschijnen er in het najaar steeds meer pestvogels in Nederland. De afgelopen weken was dat al opnieuw het geval. De eerste waarnemingen werden gedaan op de Waddeneilanden Texel en Terschelling. Inmiddels stromen behoorlijke aantallen pestvogels Nederland binnen. Er worden steeds meer meldingen op de natuursite www.waarneming.nl doorgegeven.
Ook Gouda werd met een bezoek vereerd door een groep pestvogels ter grootte van 20 tot 25 exemplaren. Op 27/28 oktober 2010 verbleven ze in de omgeving van de Kadebuurt/Boelekade. De vogels zaten op het moment van waarnemen in de top van een grote loofboom en vlogen regelmatig naar een lijsterbes in de nabijheid die vol zat met bessen. Wie weet zullen we de komende tijd nog (veel) meer pestvogels in Gouda gaan zien.


 

Er werd druk heen en weer gevlogen tussen een rustboom en een voedselbron hetgeen een lijsterbes was. Regelmatig vloog de groep pestvogels naar de lijsterbes voor een nieuwe lading bessen om vervolgens weer in de rustboom plaats te nemen om uit te buiken. De rustboom bevond zich op enkele honderden meters afstand van de lijsterbes.


Pestvogel in lijsterbes tussen de bessen.

Het rechter exemplaar werkte binnen een minuut maar liefst 12 bessen naar binnen.
De ene na de andere bes werd weggewerkt


 
Pestvogel met de vrucht van een lijsterbes in de snavel. De struik zat op dit moment nog mooi vol met bessen maar het aantal werd rap 
minder door de vraatzucht van de pestvogels.

 

  

Het regende pijpenstelen toen de pestvogels werden ontdekt. Fotograferen leek een onbegonnen zaak met al die regen. Maar het geluk lachte ons toe. De pestvogels kwamen regelmatig bessen snoepen van een lijsterbes die niet ver af stond van een overdekte plek waar we konden staan en op die manier onze apparatuur droog houden. De lichtomstandigheden waren helaas uiterst beroerd. De camera instelling op 1600 ISO gezet om toch nog maar met voldoende snelheid te kunnen fotograferen.


De lijsterbes vol met bessen. De pestvogels (en merels) wisten er wel raad mee.

homepage

nieuwste vertellingen fotoboek landschappen zoeken foto's zoeken op trefwoorden auteur
natuur & landschap Reeuwijkse Plassen weidevogels cultuurhistorie jeugdverhalen