26 augustus 2010       Koeien te water in het Groene Hart

Al eerder heb ik een fotoserie gemaakt over koeien in het Groene Hart  Steeds meer koeien worden in Nederland het hele jaar op stal gehouden. Gelukkig zien we in de graslandpolders rond Gouda en de Reeuwijkse Plassen nog wel veel koeien in de wei lopen. Het Groene Hart kenmerkt zich door de aanwezigheid van duizenden kilometers sloten waar de koeien uit drinken. De venige oevers zijn erg drassig en het gebeurt dan ook regelmatig dat koeien in de sloot belanden. Soms klauteren ze er  weer eigenhandig uit maar in veel gevallen lukt ze dat niet en moet de boer er aan te pas komen om de koeien weer op het droge te krijgen. Meestal raakt een koe per ongeluk te water maar een enkele koe schept er soms behagen in zich af te willen koelen in de sloot. Dat soort koeien is voor de boer wel een probleem.


Koe te water in de wetering langs de Ruigeweide bij Oudewater. Dus de boer gewaarschuwd die snel ter plekke was met zijn tractor. Maar de koe zat wel aan de andere kant in de sloot en had daar al een paar pogingen gedaan om uit het water te komen. Die slootkant was echter te steil. 
Hoe gaat de boer dat oplossen vroegen wij ons af. Heel simpel. De boer riep naar de koe en deze reageerde direct op zijn stem door de sloot over te steken richting boer en tractor. Volgens de boer had deze koe de afgelopen tijd al een paar keer in de sloot gezeten en kende inmiddels de procedure van wat er ging gebeuren. De boer gooide een touw om de nek van de koe en probeerde hem in handkracht, waarbij de koe meewerkte, op het droge te krijgen. Dat lukte echter niet, dus toen maar de tractor er voor gezet en was het karwei snel gepiept. Boer en koe toonden weinig emoties terwijl het toekijkende publiek dat wel had. Maar de opwinding bleek overbodig geweest. De boer dacht er het zijne van van al die aandacht. Net als de koe want die stond al weer snel te grazen.


Zwartbonte koe "zwemt" (het was eerder een kwestie van lopen) de sloot over naar de boer.
   
Touw om de nek van de koe en dan proberen in handkracht de koe uit de sloot te trekken. Maar dat lukte niet. 
Dan maar de trekker ervoor en voorzichtig trekken. De koe helpt mee en het karwei is zo gepiept.


     
Een paar koeien die te water zijn geraakt in Reeuwijkse polders. Kom elk jaar 
wel een of meerdere keren zo'n situatie tegen. Zeker bij een lage watertemperatuur is het belangrijk om de 
boer snel te waarschuwen.Koeien houden bij warm weer wel van verkoeling. Hier staat een pink in een natuurontwikkelingsgebied vredig 
in het water tezamen met een groepje grauwe ganzen.

homepage

nieuwste vertellingen fotoboek landschappen zoeken foto's zoeken op trefwoorden auteur
natuur & landschap Reeuwijkse Plassen weidevogels cultuurhistorie jeugdverhalen