15 juni 2013                Fuut met kuikens op rug en futen tussen krabbenscheervegetaties.

De kuikens van futen zitten als ze klein zijn zo'n beetje de hele dag op de rug van een ouder. Ze hebben het maar luxe want ze worden zelfs gevoerd terwijl ze lekker warm half onder vleugels van een ouderfuut verblijven. Ook als ze wat groter worden (het zijn maar luie donders) willen ze nog wel eens op de rug van een ouder meevaren. Ik heb er een fotoserie van kunnen maken.

Maar allereerst het volgende:  het lijkt erop dat de zo karakteristieke fuut in het Reeuwijkse Plassengebied achteruit gaat. Zie hieronder. 

 

Afnemende aantallen broedende futen op de Reeuwijkse Plassen?

Broedende fuut op plas Ravensberg. Foto: 6 mei 2013.

Er is iets vreemd aan de hand te met futen op de Reeuwijkse Plassen n.l. een afname van het aantal futen. Bewijzen kan ik het nog niet want er zijn dit voorjaar geen kwantitatieve gegevens verzameld over aantallen broedparen op de Reeuwijkse Plassen. Maar het valt me dit voorjaar wel op dat er minder futen zijn. Er zijn uitzonderingen zoals op plas Sloene, Klein Vogelenzang, plas Ravensberg en ook in de Breevaart broeden nog diverse paartjes. Maar op de andere plassen lijkt het aantal futen echt minder. Oorzaak? Misschien heeft de  sterke verkleuring van het water op een aantal plassen (het ziet er maar goor uit) van dit voorjaar daar iets mee te maken. Ik durf er echter nog geen uitspraak over te doen. Wat wel opvalt is dat het water van plas Sloene kraakhelder is en ook de plassen Klein Vogelenzang en Ravensberg (deze wat minder)  er helderder uitzien t.o.v. van de andere plassen. Ik vraag me af of dat er iets mee te maken heeft. Als ik meer te weten kom dan zal ik het melden.

 Eigenlijk zijn de kuikens al te groot om mee te varen op de rug van een ouderfuut.
Maar het is wel makkelijk. Foto: 11 juni 2013


De kuikens op de uitkijk. Welke kant gaan we op? Foto: 11 juni 2013Even een slokje water en onder water kijken. Foto: 11 juni 2013.


Zou dit eetbaar zijn? Foto: 11 juni 2013.


Even het water in om de buik te poetsen. Foto: 11 juni 2013.


Onder water kijkend of er wellicht een visje langs zwemt. Foto: 11 juni 2013.Niets te zien dan maar wachten tot een van de ouders op jacht gaat. Foto: 11 juni 2013

 

Futen tussen de krabbenscheer en plompenbladen
  
Een sloot vol met krabbenscheer met daar tussen een fuut. Foto: 11 juni 2013

Je verwacht toch geen fuut in een ondiepe sloot tussen een dichte vegetatie met krabbenscheer? Maar blijkbaar was er toch nog het een en ander aan eetbare zaken te vinden. De fuut is een zeer primitieve vogel die zich nog nauwelijks verder heeft geŽvolueerd volgens Darwin. Futen zijn in het Groene Hart fors toegenomen en hebben zich goed aangepast. Mede kon dat omdat de intensieve jacht van broodvissers vroeger op deze soort is gestopt. Ook in ondiepe sloten die zijn dichtgegroeid met krabbenscheer voelt de soort zich blijkbaar thuis.


Fuut tussen de krabbenscheer. Foto: 11 juni 2013


Fuut half verborgen onder gele plompenbladen. Foto: 31 mei 2013


Fuut slapend (maar wel alert blijvend) tussen de gele plompenbladen. Foto: 14 juni 2013

 

Fuut zwemmend in de schaduw. Spelen met de belichting van de camera.

Een fuut met kuikens op de rug. Met een donkere achtergrond deze keer. Dat komt omdat op de achtergrond
bomen groeiden die het water nogal beschaduwden. Het is dan een kwestie van spelen met de belichting om de
 vogel goed te belichten. 2/3 stop overbelichten was noodzakelijk. Foto: 6 juni 2013 


Pa fuut (althans dat vermoed ik want er is geen verschil met Ma) komt er aan met een visje. De kuikens kijken er al naar uit.
Foto: 6 juni 2013.

Wilt U meer foto's zien van een futenpaar: klik hier

homepage

nieuwste vertellingen fotoboek landschappen zoeken foto's zoeken op trefwoorden auteur
natuur & landschap Reeuwijkse Plassen weidevogels cultuurhistorie jeugdverhalen