Enkelwandige en dubbelwandige doorrokers in Gouda vervaardigd door verschillende pijpenfabriekenVijf stuks enkelwandige doorrokers gemaakt door  P. Goedewaagen te Gouda. Op de pijpen zijn  transferplaatjes  aangebracht met voorstellingen van  spelende, voetballende en roeiende kinderen. En twee met ruiters te paard. 

Datering  ongeveer 1930-1940

De doorroker is een Goudse uitvinding. Na het uitbrengen ervan betekende het een (tijdelijke) opleving van de pijpenverkoop. Het ontwikkelen en gaan produceren van de doorroker was in feite een antwoord op de meerschuim pijpen en houten pijpen die massaal de Nederlandse markt begonnen te overspoelen en daarmee ook de ouderwetse Goudse kleipijpen verdreven. Diverse Goudse pijpenmakers maakten doorrokers zowel in enkele- als dubbelwandige uitvoering. 


       

     

     
Deze doorrokers zijn niet handgeschilderd maar de afbeeldingen zijn aangebracht  als plakplaatje (transfers) 
via de zeefdruktechniek.

 Handgeschilderde doorrookpijpen 
van  P. Goedewaagen. 

Afgebeeld twee dubbelwandige doorrookpijpen van een zeer grote partij pijpenkoppen, bestaande uit vele duizenden exemplaren, als bodemvondst gevonden aan het eind van de zeventiger jaren  in de achtertuin van een woning in de Bockenbergstraat in de wijk Korte Akkeren te Gouda. De tuin was letterlijk opgehoogd met pijpenmateriaal, allemaal afkomstig van P. Goedewaagen. Dit bedrijf zat niet ver van deze straat vandaan. Er zaten  veel (afgekeurde) handgeschilderde doorrokers in de pijpenstort.


      
Nog een handgeschilderde pijp van het doorroker-type gemaakt door P. Goedewaagen. 
Enkelwandige uitvoering. Omstreeks 1920-1930.

 
  

Doorroker  met gekleurd landschap handgeschilderd. Gemaakt door P. Goedewaagen te Gouda omstreeks 1920-1930. 
Enkelwandige uitvoering.

   

Doorroker  met  blauw landschap handgeschilderd. Gemaakt door P. Goedewaagen te Gouda omstreeks 1920-1930. Pijp is compleet maar zonder buisje en steel. Klein hapje uit de ketel. Bodemvondst Gouda (Bockenbergstraat). Enkelwandige uitvoering.


  

Doorroker  met  blauw landschap handgeschilderd. Gemaakt door P. Goedewaagen te Gouda omstreeks 1920-1930. Pijp is compleet maar zonder buisje en steel. Klein hapje uit de ketel. Bodemvondst Gouda (Bockenbergstraat). Enkelwandige uitvoering.

 Doorroker van het type rietsteelpijp. Gemaakt door P. Goedewaagen te Gouda omstreeks 1920-1930. Pijp is compleet maar zonder de rietsteel. Ketel is gaaf. Bodemvondst Gouda (Bockenbergstraat). Dubbelwandige uitvoering.Doorroker van het type rietsteelpijp. Gemaakt door P. Goedewaagen te Gouda omstreeks 1920-1930. Pijp is compleet maar zonder de rietsteel. Ketel is gaaf. Bodemvondst Gouda (Bockenbergstraat). Dubbelwandige uitvoering.

 
 
Kleipijp van het type doorroker gemaakt door de Fa. P. Goedewaagen te Gouda. Op de pijp staat Bacchus afgebeeld met een geit en druiven. Datering: 1920-1930. De pijp is gaaf. Gevonden als bodemvondst (zonder de houten steel) in de Bockenbergstraat te Gouda. Hoogte van de pijp ca. 12 cm. Enkelwandige uitvoering.

 

Van der Want & Barras begonnen met hun fabriek De Hollandia, die oorspronkelijk  in de Zeugstraat zat, maar later verhuisde naar de Lange Noodgodstraat als zijnde de Kunst- en Aardewerkfabriek Regina, al in 1898 met het maken van gietpijpen. De doorroker werd snel de favoriete pijp  t.o.v. de tradionele kleipijpen gemaakt uit messing mallen. 


   
Handgeschilderde pijpen geproduceerd door Van der Want & Barras omstreeks 1915. Enkelwandige uitvoering.Verkoop- en reclameschildje van karton, handgeschilderd, van de Kunst- en aardewerkfabriek Regina.

Regina was gevestigd aan de Oosthaven 37 in hetzelfde pand waar Willem Verswaen in 1621 een tegel- en plateelfabriek begon. In 1979 is Regina gestopt door een bedrijfsbeeindiging,  waarna de fabriek is afgebroken en nieuwe huizen zijn gebouwd.

Op het schild de gekroonde W.B. (Van der Want & Barras).

 

Handgeschilderde enkelwandige doorroker gemaakt door de Goudse plateelfabriek IVORA omstreeks 1915. Op de voorzijde van de doorroker staat geschilderd " stoombootje Willi te Purmerend". Of IVORA zich ook daadwerkelijk bezig hield met het zelf produceren van pijpen is onzeker. Het kan ook zijn dat  pijpen in opdracht van een andere pijpenfabriek alleen werden beschilderd.
De letter P is waarschijnlijk het initiaal van de plateelschilder

 

Zenith (P.J.van der Want)
  
Een breed assortiment aan doorrook pijpen werd gemaakt. Hierboven twee originele dozen van het bedrijf Zenith 
(P.J. van der Want) waarin de pijpen werden verkocht. 
     Enkelwandige doorroker met handgeschilderde voorstelling van een vrouw in Volendamse klederdracht. Met de tekst Volendam. 
Gemaakt door
P. J. van der Want te Gouda (Zenith)  omstreeks 1920-1930. 

 
 

Enkelwandige doorroker met handgeschilderde voorstelling van een vrouw in Zeeuwse klederdracht. Met de tekst Zeeland. Gemaakt door 
P. J. van der Want te Gouda (Zenith)  omstreeks 1920-1930. 

 
 

Twee enkelwandige doorrokers in verschillende maten met handgeschilderde voorstellingen van een vrouw in Scheveningse klederdracht. 
Met de tekst Scheveningen. Gemaakt door
P. J. van der Want te Gouda (Zenith)  omstreeks 1920-1930. 

 
  

Dubbelwandige doorroker van het rietsteeltype met handgeschilderde voorstelling van een Scheveningse vrouw in klederdracht. 
Met de tekst Scheveningen. In blauw uitgevoerd. Gemaakt door
P. J. van der Want te Gouda (Zenith)  
omstreeks 1930-1940. 


 

Dubbelwandige doorroker van het rietsteeltype met handgeschilderde voorstelling met bloemen. Gemaakt door 
P. J. van der Want te Gouda (Zenith)
  omstreeks 1940-1950. Pijp is compleet maar zonder de rietsteel.

 

Om het de roker nog wat spannender te maken werden veel doorrookpijpen voorzien van een plakplaatje met een voorstelling wat onder het glazuur was aangebracht. Dat werd pas zichtbaar een tijdje na het roken en verscheen op de voorkant van de pijp.
Onderstaand (meest rechtse pijp) kunt U zien, weliswaar een beetje vaag, dat er op een nog niet gerookte pijp gemaakt door Zenith (pijpenfabriek P. van der Want) een molentje staat afgebeeld.

         
Complete doorroker met voetbalschoen met bal gemaakt door P.J. van der Want te Gouda (Zenith).

 

Onderstaand op een 3-tal pijpen zijn na het roken als afbeelding verschenen: een duif, een zeilschip en een liggende hond gemaakt door P. Goedewaagen te Gouda

     

Wilt U meer Goudse doorrokers zien klik hier 

startpagina

vertellingen antieke tegels fotoboek antieke tegels vertellingen kleipijpen fotoboek kleipijpen auteur