9 Oktober  2010   Aalscholvers op de surfplas in Reeuwijk.

Al vanaf de zomer verblijft op plas Broekvelden een opvallend grote groep aalscholvers. Ze jagen regelmatig als groep op vis. Wat opvalt is dat het jagen meestal in de ochtenduren gebeurd. Op onderstaande foto's is een deel van de groep aalscholvers te zien welke uit ongeveer 120 exemplaren bestond die op 16 juli 2010 op vis aan het jagen was. Op 1 augustus 2010 zag ik een nog grotere groep op vis jagende aalscholvers op de surfplas.. Die groep bestond uit maar liefst 200 exemplaren. De aalscholvers zijn ook nu nog steeds op de surfplas aanwezig. Het afgelopen weekend telde ik ongeveer 150 stuks zittend op paaltjes.Jagende aalscholvers op Plas Broekvelden

Wat een prachtig gezicht om de groep sociaal jagende aalscholvers aan het werk te zien. Verschillende keren  heb ik groepen jagende aalscholvers op de surfplas geobserveerd. Het is een grote schranspartij dat kan ik U verzekeren. De op de surfplas verblijvende aalscholvers vissen in groepen. Dat doen ze vooral op plekken waar het water aan de troebele kant is. Aalscholvers zijn oogjagers en moeten hun prooi kunnen zien. Plas Broekvelden is een voormalige zandwinplas en vanwege de enorme diepte (in het midden van de plas staat wel 30 meter water)  zwemt een aantal aalscholvers naar grote diepe waar het water wat troebeler is. Zij jagen de daar aanwezige vis naar de ondiepere delen waar het water helderder is. De daar zwemmende aalscholvers pakken de vis met hun trefzekere snavels. Soms nog in combinatie met een pluk waterplanten waar dan een visje tussen zit. Vooral kleine vis wordt gevangen met af een toe een wat groter exemplaar. Ook paling behoort tot de maaltijd. Met een uur jagen hebben ze hun buik gevuld. 

Bij het zwemmen worden de veren van aalscholvers drijfnat, dit in tegenstelling tot de meeste watervogels. Maar het zijn alleen de buitenste veren die nat worden. Ze houden dus  nog steeds een isolerend laagje. Het natte verenpak vermindert wel het drijfvermogen en dit is in het voordeel bij de jacht onder water op vis. Het beendergestel van aalscholvers is met weinig lucht gevuld. Daardoor liggen ze bij het zwemmen diep in het water.


Na de jacht wordt uitgebuikt en veren gedroogd op paaltjes langs de Kooidijk.Poetsen en de veren laten drogen.

Rustend exemplaar, tijdens de karakteristieke drooghouding, met gespreide vleugels.

 Aalscholver in bruiloftskleed. Met witte broedvlek.


Paartje aalscholvers op het nest in de broedkolonie in het Reeuwijkse Hout. 
De broedkolonie is inmiddels (voorjaar 2010) gegroeid naar 17 bewoonde nesten (informatie: Hans van Gasteren)
Aalscholvers zoeken hun voedsel niet alleen op de Reeuwijkse Plassen zelf, ze struinen ook steeds meer poldersloten af. 
Zelfs smalle slootje tussen de huizen worden bezocht om er te vissen. Ze leggen hun natuurlijke schuwheid steeds verder af. 
Dit komt omdat er niet meer op ze gejaagd wordt.


Een volwassen aalscholver in bruiloftskleed is op zoek naar vis  in een wak.

Aalscholver op zoek naar vis. Maar de verschillende onderwater acties waren tevergeefs. Er werd zelfs geen klein visje gevangen.

Aalscholvers kunnen tijdens het zwemmen hun eigen diepgang regelen. Soms torenen ze hoog boven het water uit als een eend, maar ook is het mogelijk dat u alleen de kop van een aalscholver boven het water uit ziet steken. Alleen futen kunnen dat ook. Jonge  futen maken daar dankbaar gebruik om op de rug van moeder te klimmen en zich tussen haar vleugels te nestelen. Onder water 'vliegen' futen door met hun sterke vleugels 'vliegbewegingen' te maken en hun poten ook als roer te gebruiken.

Meer lezen over aalscholvers in het Reeuwijkse Plassengebied klik hier


homepage

nieuwste vertellingen fotoboek landschappen zoeken foto's zoeken op trefwoorden auteur
natuur & landschap Reeuwijkse Plassen weidevogels cultuurhistorie jeugdverhalen