15 juni 2011     Paartijd van groene kikkers en kikkerconcerten

Het aangename gekwaak van groene kikkers is op dit moment weer bijna overal te horen in en rond het Reeuwijkse Plassengebied. Hoewel, sommige mensen vinden de aanwezigheid van die herrieschoppers maar niets. Zeker niet als dat kwaken s' nachts gebeurt en men van al die geluiden niet kan slapen. 
Heb een fotoserie gemaakt van kwakende groene kikkers waarbij het opzwellen van de wangzakken van de kikkers goed uitkomt. Dat viel nog niet mee. Een kikkerconcert stopt vrijwel direct als je maar enigszins in de buurt komt. De kikkers zijn ondanks hun liefdesspel uiterst alert en duiken bij het minste gevaar onder water.

 


 

In flink wat sloten in het Groene Hart rond Gouda en de Reeuwijkse Plassen zijn momenteel groene kikkers te zien en te horen. Regelmatig wordt je getrakteerd op kikkerconcerten. Voor blauwe reigers, ooievaars en ringslangen is er dus voedsel in overvloed. Toen ik een paar kwakende groene kikkers probeerde te benaderen viel het kwaken gelijk stil. Na een kwartiertje bukhouding begonnen ze er echter weer flink wat op los te kwaken. En zie het resultaat.

  


 


 
Zodra groene kikkers zich bespioneerd voelen stoppen ze met hun liefdeslied.
  

 

Fotoserie die laat zien hoe groene kikkers zich gedragen in de paartijd


Twee groene kikkers vlak bij elkaar. Het rechter exemplaar is een man die vlak na het nemen van deze foto met kwaken begon. 
Het vrouwtje links probeert de aandacht van de man te trekken. Dat deed zij door met haar poten een soort van 
draaikolk te veroorzaken.

De groene kikker (vrouw) komt af op het gekwaak van de mannelijke soortgenoot. Zij vindt het geluid wat de kikkerman produceert  blijkbaar heel sexy en ze raakt ervan in grote opwinding zoals de volgende foto's laten zien.


Het lijkt erop of het kwakende mannetje door het wijfje wordt gezoend.

Vervolgens springt het vrouwtje omhoog bijna helemaal uit het water en met een boog landt ze op de nog steeds kwakende 
mannelijke groene kikker.

homepage

nieuwste vertellingen fotoboek landschappen zoeken foto's zoeken op trefwoorden auteur
natuur & landschap Reeuwijkse Plassen weidevogels cultuurhistorie jeugdverhalen