7 November 2011            Fotonieuws uit het Groene Hart rond Reeuwijk (4)

Kauwen vallen velduil aan.


Tijdens een wandeling op 1 november 2011 over de Tiendweg in de polder Hoenkoop (Oudewater-Haastrecht) vloog plotsklaps een groep kauwen luid krijsend omhoog de lucht in. Eerst dacht ik dat ze opvlogen om een buizerd te pesten/verjagen maar toen ik beter keek zag ik dat ze een velduil in het vizier hadden.

 

Flinke aantallen tafeleenden op de Surfplas aanwezig
     
Tafeleenden zitten te dutten en te poetsen op paaltjes bedekt met canvasdoek overgebleven van de 
weggespoelde eilandjes. Foto: 1 november 2011.

Ooit telde ik in de winterperiode op de plas Broekvelden geregeld 300 - 400 tafeleenden. Maar de laatste jaren waren de aantallen beduidend minder. Vandaag 1 november 2011 was het weer bijna ouderwets. Behoorlijke aantallen tafeleenden waren aanwezig op de surfplas. Een 10-tal op paaltjes en het grootste deel deel dobberend aan de zuidkant tezamen met kuifeenden, meerkoeten en een enkele fuut. Het ging om een aantal van 230 exemplaren.

 

Alarmerende rietgorsvrouw

Een paartje rietgors heeft gebroed in een moerasstrook voornamelijk bestaande uit pitrus  langs de plasdras bij 
de gruttoverzamelplaatsin de polder Stein. Hier het vrouwtje uiterst waakzaam omdat de pas uitgevlogen jongen 
in de buurt zitten. Foto: 20 mei 2011.

 

Baggerwerk Goudse heemtuin gestart.

De voorbereidingen om de sloten en plas op de heemtuin in het Goudse Hout uit te baggeren zijn in volle gang. Foto: 4 november 2011.
         
Overtollige moerasvegetatie wordt vooruitlopend aan het baggerwerk verwijderd.Deze herfsttijloos (Colchicum autumnale) op de Goudse heemtuin heeft de bloemblaadjes wel 
heel mooi dubbel uitgespreid. Het betreft hier w.s. een cultivar. De opbouw van de bloemen doet een beetje 
denken aan die van een woestijnroos. Foto: 4 november 2011


De eerste grote zilverreiger heeft zich al weer laten zien in het recreatiegebied de Goudse Hout. Hier zit een exemplaar in een boom en kijkt uit op slobeenden en smienten die onder hem in de veenplas zwemmen en op een steiger zitten. Foto 4 november 2011.

 

Grote zilverreigers weer aanwezig in de polder Stein.
  
Vissende grote zilverreiger en grote zilverreiger in een boom op een slaapplaats ergens in Reeuwijk.

Grote zilverreigers zijn ook weer volop aanwezig in de polders rond de Reeuwijkse Plassen. In de polder Stein verblijven overdag geregeld tussen de 5 tot 7 exemplaren. Ze slapen ook in het Reeuwijkse Plassengebied.  Pas s'-avonds laat tegen de schemering verlaten de zilvers de polders om te gaan slapen. Dat doen ze in bomen ver weg van de bewoonde wereld.

 

Intensivering van de smienten- en ganzenjacht in voorbereiding?
   
Her en der zijn door jagers al jachthutten geplaatst in de Groene Hart polders vanuit de verwachting dat de 
nieuwe Wet Natuur er zal gaan komen. Deze twee hutten staan precies langs een brede wetering waar 's-winters vele honderden smienten verblijven.

Smienten en ganzen dreigen vogelvrij verklaard te worden. Verstoring van vogels (ook in vogelreservaten) wordt geen haarbreed meer in de weg gelegd. Beschermde landschapgezichten worden in de uitverkoop gedaan en het natuurbeschermingsbeleid raakt versnipperd en ondergefinancierd. De Wet Natuur, die staatssecretaris Henk Bleker in het voorjaar van 2012 wil indienen bij de Tweede Kamer, beschermt onze vogels veel slechter dan de huidige wetgeving. Daarom roept Vogelbescherming Nederland iedereen die hart voor natuur heeft, op om samen met Vogelbescherming te protesteren tegen de nieuwe Wet Natuur.


Smienten

Deel je zorgen over de Nieuwe Natuurwet!

Met uw commentaar geeft u niet alleen het huidige kabinet een signaal dat de natuur en vogels in Nederland beter beschermd moeten worden, maar kan het wetsvoorstel ook daadwerkelijk nog ten positieve worden aangepast. Geef de overheid een duidelijk signaal! Hoe? Lees verder

Ben je allang overtuigd en wil je direct je reactie aan de overheid geven, klik dan hier

 

Natuur van slag door mooie herfstweer.

Door het mooie herfstweer zijn insecten en dagvlinders veel langer actief door normaal het geval is.
In de Goudse heemtuin kwam ik op 4 november 2011 deze bruine glazenmaker tegen. Zo laat in het najaar heb ik nog niet eerder actief jagende nog vliegende  libellen gezien. Ook zag ik op deze dag nog een bont zandoogje vliegen.

 

In de sloot, uit de sloot

Dit schaap ligt er nog een beetje beduusd van te kijken. In de sloot terecht gekomen wat aan het kleurverschil van de vacht goed is te zien. Het is in dit geval goed afgelopen maar dat is niet altijd zo.
Heel wat schapen komen jaarlijks om het leven omdat ze in in sloten terecht komen en verdrinken.

homepage

nieuwste vertellingen fotoboek landschappen zoeken foto's zoeken op trefwoorden auteur
natuur & landschap Reeuwijkse Plassen weidevogels cultuurhistorie jeugdverhalen