homepage
26 Oktober 2013            Fotonieuws uit het Groene Hart rond Reeuwijk (29
)

Vogels nogal eens in de problemen door dec sport- en beroepsvisserij

Fuut met een stukje visnet aan de kop.

Visetende vogels komen soms in fuiken van beroepsvissers terecht. Ze proberen de in de fuiken of schakelnetten zittende vissen te pakken te krijgen en kunnen dan verstrikt raken. In het ergste geval verdrinken ze dan. Een opmerkelijke waarneming deed ik in Reeuwijk langs de Oudeweg van een fuut die met zijn kop verstrikt zat in een stuk visnet. Het stukje net zat rondom de kop en in de snavel en de fuut, die allerlei pogingen deed, maar het niet kon verwijderen. Maar de fuut kon blijkbaar nog wel steeds voedsel vangen want het exemplaar was zeer levendig en spurtte er bij mijn benadering snel vandoor. Ik vroeg me wel af hoe het kon dat het stukje visnet zo op deze manier aan de kop van de fuut was gekomen. Had iemand de fuut bevrijd uit zijn benarde positie en er voor gekozen om het net kapot te knippen? Geen idee. 
Al eerder heb ik in het Reeuwijkse Plassengebied verschillende vogels gezien die in de problemen kwamen door de sportvisserij. Zoals een blauwe reiger met een kunstvisje in de snavel en een grote zaagbek met een bosje visdraad en een haak in de snavel. Soms zwemmen vogels ook een fuik in om vis te vangen en zijn dan ten dode opgeschreven omdat ze er niet meer uit kunnen. Op plas Broekvelden zijn in de loop der jaren al verschillende geoorde futen en dodaarzen de aldaar staande visfuiken ingezwommen zo kwam mij recentelijk ter ore.

    
Nog twee foto's van de fuut met een stukje visnet aan de kop.


De fuut probeerde wel het net te verwijderen maar dat lukte niet. 

 

Reuzenbovisten steeds zeldzamer.
  
Foto links. Twee reuzenbovisten in een grasland vlak langs de Steinse Dijk bij Haastrecht. Foto rechts, Close up van een reuzenbovist 
met een doorsnede van 23 cm.


Deze reuzenbovist had een diameter van maar liefst 36 cm.

Het lijken wel voetballen maar het gaat toch echt om een paddenstoel. Het gaat om de reuzenbovist (Calvatia gigantea). Ze groeien vooral in weilanden, tuinen of bossen. Van de zomer tot de herfst is de soort aan te treffen. Het is een vrij algemeen voorkomende paddenstoel, met name op zandige of verstoorde klei- en veengrond en op plaatsen waar schapen geweid worden. Althans zo wordt het vermeld in (recente) boeken en op het internet. Wat ik echter constateer is dat deze paddenstoelensoort fors zeldzaam is geworden in het Groene Hart. Ik ken deze soort vanuit het verleden vooral van extensieve plekken in graslandpercelen waar (met de hand) gemolken werd. Dat waren met name de zogenoemde koeienbochten. Het betrof vooral plekken aan de ingang van een perceel, meestal lag er een bosje nabij voor luwtewerking, waar de koeien tot aan de 60er jaren nog met de hand werden gemolken door daggelders, boerenkechten of de boer zelf. En precies op die plekken stonden soms vele tientallen reuzenbovisten zo kan ik me nog herinneren. Ik heb ze jaren gemist, en niet meer gezien. Maar tot mijn verbazing zag ik dit najaar weer op een 2-tal plekken in graslandpercelen in het Groene Hart bij Gouda-Reeuwijk exemplaren staan.

Reuzenbovisten zijn goed eetbaar en in het verleden werden nogal wat exemplaren verzameld voor de consumptie. Met sneed ze in plakken en ze werden in de koekenpan gebakken als een soort  van biefstuk. Op dit moment is de discussie over het wel of niet verzamelen van paddenstoelen uit de natuur behoorlijk actueel. Er zijn zelfs kookprogramma's op televisie die het gebruik van paddenstoelen uit de vrije natuur propageren. Ook Natuurorganisaties zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten mengen zich in de discussie over het acceptatienivo van het wel of niet verzamelen van paddenstoelen voor eigen gebruik. Het plukken van een doosje paddenstoelen ter grootte van een doos kweekchampions dat je in de winkel kan kopen vindt men acceptabel maar grotere hoeveelheden verzamelen dus niet. Dat is natuurlijk vragen om problemen  met zo'n onduidelijk beleid want chinezen en Oost-Europeanen ( die in hun land de natuur zien als oogstgebied en weinig of geen oog hebben voor natuurbeheer)  struinen momenteel de Nederlandse bossen af om paddenstoelen te verzamelen. En dan gaat het niet om een bakje maar soms om tientallen kilo's die men heeft geplukt.

homepage

nieuwste vertellingen fotoboek landschappen zoeken foto's zoeken op trefwoorden auteur
natuur & landschap Reeuwijkse Plassen weidevogels cultuurhistorie jeugdverhalen