17 Oktober 2011            Fotonieuws uit het Groene Hart rond Reeuwijk (1)

en over het digiscopen van vogels

    

Deze 1e jaars blauwe reiger heeft blijkbaar trek en kijkt verlekkerd naar het geschilderde zoogdier op het bord wat aan de ingang staat naar de plas s'-Gravekoop. Wat staat er afgebeeld op het bord? Een muskusrat of een visotter die we zo graag weer terug willen hebben in het Reeuwijkse Plassengebied? We zullen het maar op de laatste houden. Foto: 15 oktober 2011

 


Blauwe reiger op jacht langs de oever van de Omloopkade in Gouda. Foto: 15 oktober 2011


Blauwe reiger op rivierkreeftjacht

De ene na de andere Amerikaanse rivierkreeft wist deze volwassen blauwe reiger uit het water van de Omloopkade in de wijk Bloemendaal te Gouda te scheppen. Foto: 15 oktober 2011

In bepaalde delen van het Groene Hart barst het van de Amerikaanse rivierkreeften. Zo ook in de poldersloten rond Gouda-Reeuwijk. Een van de polders waar het van de rivierkreeften stikt is de polder Bloemendaal bij Waddinxveen. Visser-jager Hans van der Laan die daar vist weet er alles van. Zijn fuiken zitten iedere paar dagen letterlijk vol met van die exoten waarvan ooit een aantal is uitgezet in Nederland. De Amerikaanse rivierkreeften vormen een bedreiging voor de inlandse fauna. Schadelijke exoten moeten volgens de wet bestreden worden. Hans van der Laan wil er nu een Groene Hart product van maken.


            
Links: Vers gevangen Amerikaanse rivierkreeften afkomstig uit de polder Bloemendaal bij Waddinxveen.
Rechts: de verse kreeften geserveerd als streekproduct.

 Limousinkoeien in  uiterwaardgrasland van de polder Stein Zuid bij Haastrecht. Foto: 15 oktober 2011Melkkoeien in  uiterwaardgrasland van de polder Stein Zuid bij Haastrecht. Foto: 15 oktober 2011

 Deze geit kijkt het allemaal een rustig aan liggend in haar veilige en droge huisje, lekker in het zonnetje.
Foto gemaakt (15 oktober 2011) in Goverwelle langs de Willens aan de rand van de stad Gouda.

 Waterhoen mooi gereflecteerd in het door groenwier gekleurde water. Foto gemaakt (15 oktober 2011) in Reeuwijk bij de Sloeneplas langs de Oudeweg.

 

Digiscoping van vogels
Al een paar keer hebben lezers mij gevraagd hoe ik het voor elkaar krijg om vogels zo goed op de foto te krijgen. Voor het fotograferen van vogels heb ik verschillende camera's tot mijn beschikking. Allereerst een 300 mm telelens met een CANON spiegelreflex. Indien noodzakelijk kan de 300 mm nog versterkt worden met een 1.4 extender. 

Voor vogels op wat grotere afstand, zo tussen de 50 en 500 meter, fotografeer ik via een SWAROVSKI HD60ATS telescoop 20x60 waarop een NIKON Coolpix 4500 met adapter wordt geplaatst. 

Als laatste fotografeer ik nog met digitale camera PANASONIC Lumix DMC-TX3, 10x optische zoom.Een voorbeeld van digiscoping: foto gemaakt door een telescoop. Vergroting op 20x gezet. Afstand ca. 150 meter. Gebruikte apparatuur telescoop Swarovski ATS60HD met NIKON Coolpix 4500. De compact--camera wordt met een Swarovski-adapter aan de telescoop geplaatst. Er is niet ingezoomd vandaar de zwarte ring.
    
De twee scholeksters verder uitvergroot door 3x optisch in te zoomen. De zwarte ring verdwijnt daardoor en nu is het een kwestie van scherp stellen. Op zo'n enorme afstand treedt wel scherpteverlies op. Tot op een afstand van ongeveer 50-75 meter afstand krijg je de scherpste foto's mits er voor gezorgd wordt dat de snelheid hoog wordt gehouden en een goed statief wordt gebruikt. Vanuit de auto kan met gebruikmaking van een rijstzak worden gefotografeerd. Daar worden goede resultaten mee behaald.


 Een bezoekje aan de Goudse heemtuin leverde nog een leuke plantensoort op n.l. dubbelkelk. Het betreft overigens hier geen natuurlijke groeiplaats. De soort is hier aangeplant samen met andere zadenmengsels. 
Dubbelkelk is plaatselijk vrij algemeen in Zeeland en aangrenzende gebieden en vrij zeldzaam in Zuid-Limburg en in het rivierengebied. Elders zeer zeldzaam of ontbrekend. Foto's gemaakt (15 oktober 2011) in het Goudse Hout in Gouda.

      
Links nog een van de laatste bloeiende exemplaren van gele ganzenbloem (akkerplant) en rechts een uitgebloeide grote kaardebol (ruigtevegetaties)

homepage

nieuwste vertellingen fotoboek landschappen zoeken foto's zoeken op trefwoorden auteur
natuur & landschap Reeuwijkse Plassen weidevogels cultuurhistorie jeugdverhalen