16 Juli 2013            Fotonieuws uit het Groene Hart rond Reeuwijk (26)

Opwinding onder vogelaars: een roze pelikaan in het plassengebied van Reeuwijk

Het is maandagmorgen 1 juli 2013. Op de Oukoopse Dijk in Reeuwijk is het nog net geen file met al die mensen met telescopen en fototelelenzen. Het waarom? Een (ongeringde) roze pelikaan was 30 juni 2013  neergestreken in het Reeuwijkse Plassengebied. De vogel zat op de Nieuwenbroekse Plas. De drukte met vogelaars nam na de middag heel snel af toen bekend werd dat het ging om een exemplaar dat was ontsnapt vanuit Bleiswijk. De vogel was (zo bleek achteraf) aan de tamme kant en was zonder problemen van dichtbij te bewonderen en te fotograferen. Uiteindelijk is de vogel weer verdwenen om na een dag weer op te duiken in het natuurontwikkelingsgebied De Waverhoek nabij Waverveen.


Zich verschuilend houdend achter moerasvegetatie een roze pelikaan die in het 
Reeuwijkse Plassengebied is neergestreken. Foto: 1 juli 2013.


Roze pelikaan met op de achtergrond het reservaat polder Lang Roggebroek waar men met het maaien van graslanden 
is begonnen. Foto: 1 juli 2013.

 

Roze pelikaan zittend op een veenbonk in de plas Nieuwenbroek Reeuwijkse Plassen . Gefotografeerd op 1 juli 2013.

 

Dauwnetel (Galeopsis speciosa)

Dauwnetel, behorend tot de familie van de lipbloemigen, is betrekkelijke zeldzaamheid in het Groene Hart. De meeste (van maar een paar groeiplaatsen die ik ken) komen voor op kale of nauwelijks begroeide plekjes op houtkaden zoals de Ruigeweidse Achterkade nabij Driebruggen. Dauwnetel bloeit van juni tot in de herfst. De bloeiwijze is een dichte schijnkrans en de helmknoppen zijn paars. De bovenlippen van de bloemen zijn geel en de onderlippen zwavelgeel. De middenslip van de onderlip heeft een violette top met een wit randje.


Close up van de bloemen van de dauwnetel.

 

Natte en droge kuifeendkuikens

De laatste weken heb ik al diverse kuifeendvrouwtjes met kuikens gezien op en rond het Reeuwijkse Plassengebied. Op een dag zelfs 6 stuks. Het lijkt een redelijk goed broedjaar te zijn, wel met de constatering dat het aantal kuikens wat na het uitbroeden van de eieren overblijft snel afneemt. Kuifeenden leggen gemiddeld zo'n 6 tot 8 eieren. Met name de 1e week na uitkomst van de eieren zijn de kuikens extra kwetsbaar en neemt het aantal snel af. Gemiddeld zijn er na 1 Š 2 weken nog zo'n 2 Š 4 kuikens over zo is mijn indruk dit jaar. Kuifeenden zijn duikeenden en ook de kuikens zoeken hun voedsel reeds duikend op. Het is niet uitgesloten dat nogal wat van die duikende jonge kuifeenden gepakt worden door snoeken of snoekbaarzen. Jonge kuifeendjes met een nat verendek na een flinke duikpartij naar voedsel. Foto: 29 juni 2013.


      
De honger is gestild en er kan geslapen worden. Het verenkleed is inmiddels opgedroogd. Moeder houdt de wacht.
Foto: 29 juni 2013.

 

Futenparing en eieren keren.

Tot voor kort was de fuut in Engeland een uiterst zeldzame broedvogel. Natuurfotografen waaronder Eric Hosking bezochten rond 1960 regelmatig het Reeuwijkse Plassengebied om hier futen en woudaapjes te fotograferen. Verschillende van de in het Reeuwijkse Plassengebied broedende futen zijn niet erg schuw en kunnen goed benaderd worden. Het maken van een foto van een fuut is dan ook geen moeilijke opdracht. Wat moeilijker en je moet er veel geduld voor hebben is het maken van foto's die iets laten zien van het gedrag. Zoals de paring en het keren van de eieren. Onderstaand een kleine fotoserie.Parende futen op een nest in aanbouw. Foto: 29 juni 2013.

De paring is voorbij en het mannetje laat zich via het vrouwtje afglijden naar de voorkant. Foto: 29 juni 2013.

Na het beŽindigen van de paring wordt een soort van vreugdes dansje gedaan over de kop van liggende vrouwtje.
Foto:29 juni 2013


Fuut staat op van de eieren om deze te gaan keren. Dat gebeurt dagelijks minimaal drie maal. Als de eieren niet 
regelmatig gekeerd worden kan het betekenen dat er verminderde of slechte uitkomst
is. 
Foto: 30 juni 2013


Een voor een worden de eieren omgekeerd. Foto: 30 juni 2013


Zo de eieren liggen goed dus het broeden kan weer verder gaan. Foto: 30 juni 2013

 

Ook 2013 weer een slecht broedjaar voor Reeuwijkse krooneenden?

De eerste krooneenden in het Reeuwijkse Plassengebied lieten zich zo omstreeks 1980 zien. Pas na enkele jaren werd het 1e broedgeval in Reeuwijk vastgesteld. Het is nu een jaarlijkse broedvogel waarvan echter maar enkele paartjes tot broeden komen. Dit voorjaar waren er 2 Š 3 vrouwtjes aanwezig en een veel groter aantal woerden (12-14 stuks). Al die woerden maakten er veel werk van om tot paarvorming te komen. Er is genesteld, dat is zeker, want op een gegeven moment liet vrijwel geen vrouwtje zich nog zien. Maar er is weinig succesvol gebroed is mijn indruk. Ik heb geen enkel vrouwtje met kuikens waargenomen en ook andere Reeuwijkse vogelkenners en jagers-vissers bevestigen mijn indruk dat er in 2013 geen of amper broedsucces is geweest. Die conclusies gelden eigenlijk al voor een aantal jaren. Maar weinig broedsels van krooneenden op de Reeuwijkse Plassen zijn zo succesvol dat de kuikens vliegvlug worden.


Een groep krooneend woerden met een vrouwtje. Plas Broekvelden Reeuwijk. Foto: 12 maart 2013Een groepje ruiende krooneend woerden aan de oever van een veenput in het Reeuwijkse Hout brengt de tijd slapend door 
tot het moment dat ze weer goed kunnen vliegen. Foto: 29 juni 2013.


Paartje krooneenden met kuikens op plas Broekvelden. Bijzonder is dat de woerd ook nog bij vrouwtje en kuikens verblijft.
Foto: 15 mei 2010.

 

Waterplanten massaal in bloei

Momenteel bloeien veel waterplanten. Krabbenscheer met hun tere witte bloemen, de witte bloemetjes van kikkerbeet. het paars van zwanenbloemen, het geel van de bloemen van watergentiaan en gewoon blaasjeskruid. En uiteraard ook het geel en wit van de bloemen van gele plomp en witte waterlelie waarvan foto's zijn geplaatst.


Gele plompen massaal in bloei langs de Oudeweg in Reeuwijk.Witte waterlelies in bloei langs de Oudeweg in Reeuwijk bij de plas Sloene.

 

Twijfelende knobbelzwaan mannen.

Imponerende knobbelzwaangenten. Foto's 30 juni 2013


Imponerende knobbelzwaangenten. Foto's 30 juni 2013Imponerende knobbelzwaangenten. Foto's 30 juni 2013Imponerende knobbelzwaangenten. Foto's 30 juni 2013

Twee knobbelzwaan paren met kuikens verbleven op ongeveer een halve kilometer van elkaar in een brede wetering.Toch was die afstand geen belemmering voor de genten om elkaar te laten weten dat er geen overschrijding mocht plaats vinden van de territoriumgrens. Ik stond op een afstandje te kijken naar het imponerende en dreigende gedrag in de verwachting dat er wel een fors gevecht zou gaan uitbreken. Maar dit gebeurde niet. Er werd volstaan met een aantal rondjes om elkaar heen draaien, tot wel zo'n 20 keer gebeurde dat. Uiteindelijk besloten beide heren niet tot de aanval over te gaan en zwommen weer terug naar de familie.

Wilt U foto's zien van een gevecht op leven en dood tussen knobbelzwanen:
klik hier

homepage

nieuwste vertellingen fotoboek landschappen zoeken foto's zoeken op trefwoorden auteur
natuur & landschap Reeuwijkse Plassen weidevogels cultuurhistorie jeugdverhalen