homepage
16 December
2014            Fotonieuws uit het Groene Hart rond Reeuwijk (38)

Oude naaldboom vol met ransuilen op een roestplaats. 
   
Een van de maar liefst 15 ransuilen die in een oude naaldboom hun roestplaats hebben. De meeste zitten 
zo verscholen dat ze amper opvallen maar dit exemplaar had een plekje gekozen met vrij uitzicht.
Foto: 14 december 2014.


Ransuil verscholen tussen en achter takken. Hield de fotograaf wel in de gaten
maar was absoluut niet onrustig.


Ransuil zittend tussen het dichte naaldenpakket van de naaldboom op een open plekje waar
de zonnestralen doorheen konden schijnen.

In al die jaren dat ik rondzwerf in het Groene Hart ben ik verschillende roestplaatsen van ransuilen rond Gouda-Reeuwijk tegen gekomen. Er zijn roestplaatsen die vrijwel jaarlijks bezet zijn maar soms worden ransuilen ook aangetroffen op nieuwe roestplaatsen. Een paar jaar geleden wist ik een ransuil-roestplaats waar soms wel tot 30 exemplaren zaten. Hoewel op die plek ook nu nog ransuilen zitten is het aantal exemplaren dat wordt geteld veel lager en wisselt nogal. Daarom was het verheugend om weer eens een plek te ontdekken met een flink aantal ransuilen in een boom. In dit geval gaat het om een oude naaldboom, waarin de uilen nauwelijks opvallen. Eerst dacht ik dat er maar een enkel exemplaar in de naaldboom huisde. Pas na veel zoekwerk met de verrekijker (tak voor tak afzoeken) bleek dat het op zijn minst om 15 exemplaren moest gaan. Sommige exemplaren zaten bijna in het donker vanwege de dichte naaldgroei, maar een paar exemplaren zaten wat vrijer zodat er een foto van kon worden gemaakt.

 

400 slobeenden in de Hooge Boezem bij Haastrecht.
     
Beeld van de slobeenden op de Hooge Boezem bij Haastrecht op 14 december 2014.

Een opvallend aantal slobeenden was half december 2014 aanwezig in het natuurgebied De Hooge Boezem bij Haastrecht. Er werden maar liefst zo'n 400 exemplaren geteld. Zoveel exemplaren had ik er nog niet eerder geteld. Toeval of niet maar op dezelfde dag bij een bezoek aan de plas Broekvelden in het Reeuwijkse Plassengebied waren op die plas maar weinig slobeenden aanwezig. Een aantal slobeenden kan dus afkomstig zijn van die Reeuwijkse natuurplas. De slobbers (bijnaam van vogelaars)  gebruiken de Hooge Boezem als rustplaats. Het gebied voldoet daar in ruime mate aan. Ze moeten wel op hun hoede zijn want regelmatig is er een natuurlijke belager in de buurt in de gedaante van een slechtvalk zoals U verder kunt lezen.

 

Slechtvalk gebruikt wiek van watermolen in de Hooge Boezem bij Haastrecht als uitkijkpost.
   
Foto links: de watermolen in natuurgebied de Hooge Boezem bij Haastrecht bij ondergaande zon.
Foto rechts: roofvogel zittend op wiek van watermolen. Met ook op de foto een vliegtuig. Blijkbaar 
hebben vliegtuigen een vaste vliegroute over dit gebied want in tijd van een kwartier (zo lang 
bleef de roofvogel zitten) kwamen er maar liefst acht vliegtuigen over precies in dezelfde baan vliegend.De roofvogel bleek een slechtvalk te zijn, hier landend op het hekwerk.


Slechtvalk houdt de omgeving in de gaten loerend op een eventuele prooi. Foto: 14 december 2014.

 
Vliegende slechtvalk. Deed een paar schijnaanvallen op een torenvalk maar dat leek meer op spelerij.

Slechtvalken worden in Nederland steeds talrijker als broedvogel. Ze overwinteren hier ook dus het kan niet anders dat je er steeds meer tegenkomt. Zo ook in de Hooge Boezem bij Haastrecht waar de roofvogelsoort regelmatig wordt waargenomen. Meestal blijven ze ver weg van de mens maar nu was er een buitenkansje voor mij als vogelfotograaf. De slechtvalk ging boven op de wiek van de watermolen zitten en zat er ruim een kwartier loerend naar een prooi. Ik kon vlak bij komen. De slechtvalk zag mij niet als gevaar. Uiteindelijk verscheen er een vliegende torenvalk die het niet erg op de slechtvalk had en in de aanval ging. De slechtvalk ging op de vleugels, deed een paar tegenaanvallen naar de torenvalk en verdween vervolgens richting Krimpenerwaard. Maar deed tussentijds nog wel een poging om een kokmeeuw te pakken. Maar die was hem te snel af.

 

Paartje turkse tortels bespied vanuit de huiskamer.

Paartje turkse tortels op de tak van naaldboom.


 
Hetzelfde paartje Turkse tortels op de tak van naaldboom maar nu tijd voor een dutje.

Een paartje turkse tortelduiven heeft een vast plekje gevonden in een naaldboom die vlak voor mijn huis staat. Ze zitten regelmatig naast elkaar op een tak dicht tegen de stam aan en voelen zich onbespied. Af en toe kijkend of er geen onraad is in de vorm van een sperwer die zo af en toe in de buurt zit, maar er zijn ook momenten van volledige ontspanning waarbij er tijd wordt gevonden om een dutje te doen. De foto's van het paartje zijn gemaakt vanachter het raam van mijn woonkamer. Een paar jaar geleden heb ik een paartje turkse tortels gefotografeerd wat een nest met jongen had in een goudiep. Om die foto's te zien zie onder.

Laat broedsel van turkse tortel

Een vriend belde mij eind oktober 2011. Er zit een turkse tortel met een nest in de goudiep (Ulmus hollandica) voor in mijn tuin vertelde hij mij. Zou jij wat foto's willen komen maken want er zitten inmiddels twee behoorlijke grote jongen op het nest? Dus er naar toe. Met een ladder op het dak geklommen en vanuit een nogal instabiele wankele positie konden diverse foto's worden gemaakt. Van turkse tortels ( en houtduiven) is bekend dat ze bijna het hele jaar door gaan met broeden. Heb wel eens een houtduivennest met jong aangetroffen in een besneeuwd vorstlandschap half februari.


Nest van een paartje turkse tortels op een betrekkelijk kale wiebelige tak.

Een van de oudervogels met een al groot maar nog pluizig jong.

De twee jonge turkse tortels op het nest.

homepage

nieuwste vertellingen fotoboek landschappen zoeken foto's zoeken op trefwoorden auteur
natuur & landschap Reeuwijkse Plassen weidevogels cultuurhistorie jeugdverhalen